hu\

Az Egyesületről

Badacsonyi Borvidéki Borút Egyesület megalakulás 


1999. június 30-án Badacsonytomajon megalakult a Badacsonyi Borvidéki Borút Egyesület. Az alakuló ülésen alapító tagként 50 került bejegyzésre. A tagság összetétele vegyes. 6 önkormányzat, 8 hegyközség, 12 egyéni vállalkozó, 3 társas vállalkozás 21 magán gazda lett az egyesület alapító tagja.

Felhívás

a Badacsonyi Történelmi Borvidék polgáraihoz

Történelmi időket élünk a Badacsonyi borvidéken. Fontos gazdasági ágazataink mélypontra érkeztek. Borászatunk komoly problémákkal küzd, turizmusunk hosszú távon nem fenntartható spontán fejlődése is veszélyeket rejt magában.

Kézbe kell most már vennünk saját sorsunkat, hogy gyermekeink, unokáink jövőjét is biztosíthassa ez a gyönyörű vidék, amely országunk polgárosodása idején messzi földön ismert volt nemes borairól és találkozóhelyet adott a korabeli művészek politikusok számára, mint a polgári vendéglátás és vendégfogadás fellegvára.

Elképzeléseink szerint a megújulást, a hosszú távon is fenntartható, tervezett fejlődést egy mikrorégiós összefogás biztosíthatja, különös tekintettel az európai folyamatokra.

Az együttműködés keretét a borút egyesület felállításában látjuk, amelynek át kell fognia a Badacsonyi Történelmi Borvidék teljes területét, összefogva a térségben működő önkormányzatok és hegyközségek szellemi és anyagi erejét a kitűzött célok, a borászat és a turizmus felemelkedése érdekében.

Ezúton tisztelettel meghívjuk a Badacsonyi Borvidék minden érintett polgárát 1999. június 30-án 17 órakor a badacsonytomaji Művelődési Ház (Badacsonytomaj Római út 55.) színháztermében tartandó alakuló ülésre.

Kérjük, hogy aktív részvételével járuljon hozzá az együttgondolkodás sikeréhez, illetve térségünk optimális fejlődésének elindításához!

A Badacsonyi Borvidék települései:

Tapolca, Diszel, Gyulakeszi, Kisapáti, Hegymagas, Raposka, Szigliget, Badacsonytördemic, Badacsonytomaj, Nemesgulács, Káptalantóti, Ábrahámhegy, Salföld, Balatonrendes, Révfülöp, Kővágóörs, Balatonszepezd.

 

Felhívás

Badacsony Történelmi Borvidék

Borász társadalmához

1999. első negyedévében megalakításra kerül a Badacsony Történelmi Borvidék területére vonatkozóan a Borút. Ennek segítségével kísérletet teszünk a borvidék régi, jó hírének visszaállítására, patinájának kifényesítésére, a belföldi, európai és tengeren túli ismertségének kiszélesítésére, a borászat és turizmus összekapcsolására, a borászok bevételeinek, a főszezonon kívüli időszakok vendégforgalmának növelésére.

1999-ben is megrendezésre kerül a Vince napi pinceszemle. Az idei minősítések azonban már a borúthoz való csatlakozás jegyében történnek meg. Az első körben csatlakozó pincék, éttermek adják a borút alapját, de természetesen lehetőség lesz a későbbi belépésre is.

A pincék szemléjére 1999. január 16-án, szombaton kerül sor, amely minősítés során vizsgálat tárgya lesz a pince alkalmassága a vendégfogadásra, higiénés feltételek, felszereltség, eszközellátottság, borok eredete, minősége.

A borúthoz az első körben történő csatlakozás szándékát, egyben a pinceszemlére való jelentkezést kérjük, a mellékelt adatlap kitöltésével és a badacsonytomaji önkormányzathoz történő eljuttatásával jelezni szíveskedjenek.

Egyúttal tisztelettel felhívom a gazdák figyelmét, hogy a február 12-én Borászati konferenciát rendezünk a badacsonyi Kutató Intézetben. A konferencia keretén belül bemutatásra kerül a Bálint napi bor, amely kiválasztását a Borvidéki Tanács Borbíráló Bizottsága végzi el. A Bálint napi bor cím elnyerésére a pinceszemlén résztvevő gazdák nevezhetnek egy palack általuk kiválasztott borral, amely összegyűjtése a pinceszemlén történik meg.